02-10-12

Olympus adaptor versie 2.

Ik heb een adaptor nodig om de Olympus EPL3 camera te koppelen aan mijn externe VS14s shutter. Voor die shutter staat een Nikkor macro lens. Door deze combinatie heb ik het voordeel van de goede Nikkor macro lens, de supersnelle externe shutter en een ultra lichte compact camera met verwisselbare lenzen.

Met de eerste adaptor versie kon ik een aantal metingen uitvoeren. Iedere extra afstand door een adaptor beinvloed ook de eigenschappen van de lens. Mijn externe VS14s shutter behuizing heeft ook al een dikte van 28 mm. De eerste adaptor was slechts 3 mm dik waardoor het totaal op 31mm kwam. Tijdens de testen bleek echter dat de VS14s shutter met 14mm opening wat vignettering gaf in de hoeken. De enige oplossing was om de adaptor wat dikker te maken zodat de beeldprojectie cirkel op de sensor groter wordt.

Vandaar aan de slag om een 2de adaptor te maken. De fitting aan de Olympus zijde was hetzelfde, enkel de totale dikte moest groter zijn. De nieuwe adaptor heb ik 14mm langer gemaakt. Hierdoor komt de totale afstand op 3+14+28= 45 mm tussen de camera en de Nikkor macro lens.

 Voor het maken van zo een adaptor is er wat mechanische kennis nodig. Naast het draaien is er het frezen van de ongelijkvormige uitsnedes. De afmetingen moeten vrij nauwkeurig zijn om het geheel te passen op het camera huis. Ook de vergrendel gleuf van 2mm dik en 1mm diep moet heel juist staan. Hierbij een paar foto's tijdens het bewerken van de adaptor:

 

_D309616.jpg

 

 Zoals te zien op de foto moet je ook beschikken over een draaitafel op de freesmachine om de flens contour te kunnen bewerken. Er zijn 3 uitsparingen en die zijn onderling nog eens asymetrisch. Hierbij nog een closeup tijdens het frezen: 

_D309623.jpg

Het maken van zo een adaptor neemt toch al snel 4 tot 6 uur inbeslag. Gelukkig bewerkt aluminium vrij goed. Alvorens te monteren moet alles goed gereinigd worden zodat er geen resten meer blijven hangen. De kleinste onzuiverheden die later in de camera binnen dringen en op de sensor komen zijn erg vervelend. Het laatste werkje is de binnenkant volledig zwart maken. Dit is nodig om reflectie's te vermijden. Ik heb het gedaan met een zwarte stift, niet ideaal maar toch veel beter dan niets.

 Nu op naar de eindmontage om de eerste proefopnames te kunnen maken. Nogmaals de doelstelling is om insecten in volle vlucht te kunnen fotograferen. Dit is macro werk en heel closeup. Er zijn heel veel kleine insecten die je nauwelijks met het oog waarneemt. Die kunnen fotograferen tijdens hun vlucht is een echte uitdaging. De eindmontage ziet er nu zo uit:

 _D309634.jpg

Dit wordt de definitieve combinatie camera-adaptor-externe shutter-Macro lens. Camera moet op manueel staan, bulb, ISO200. Het diafragma wordt vast ingesteld op de Nikkor macro lens normaal zal dit F16 zijn. Deze opnames werken op een vooraf ingestelde focus afstand. De belichting wordt gedaan via 2 of 3 externe flitsen. Omdat de werkafstand vast ingesteld wordt is ook de belichting zo goed als konstant.

 De werkafstand, hoewel vast ingesteld kan vooraf geregeld worden binnen bepaalde grenzen. Die grenzen waren bepaald door lens, shutter, adaptor en camera. Ik heb foto's gemaakt van alle werkbare afstanden. De resultaten zijn:

 Beeld breedte    Vrije afstand tot voorkant lens.

125mm ------------------- 650 mm geen vignetting
 80 mm ------------------ 520 mm geen vignetting
 70 mm ------------------ 445 mm geen vignetting
 60 mm ------------------ 390 mm geen vignetting
 50 mm ------------------ 315 mm geen vignetting
 40 mm ------------------ 260 mm geen vignetting
 30 mm ------------------ 205 mm geen vignetting
 20 mm ------------------ 153 mm geen vignetting
 15 mm ------------------ 130 mm heel kleine vignetting
 14 mm ------------------ 125 mm heel kleine vignetting

Dit zijn ideale werkafstanden voor dit type macro werk. Nu deze problemen opgelost zijn kan ik verder werken aan de laser detectie. Laser detectie is nodig om een detectie signaal te bekomen als het object in focus komt te vliegen. Die detectie moet uiterst snel gaan om de camera te kunnen sturen. Maar later meer daarover.

 

De commentaren zijn gesloten.