01-10-12

Externe shutter vooraan de lens monteren.

De voorbije jaren heb ik ook gewerkt met een externe shutter vooraan de lens gemonteerd. Voordeel hiervan is dat je lens instellingen blijven werken op de camera. Ook de origineele focusrange van de lens is verder te gebruiken. Maar er blijven enkele nadelen, je shutter moet een grotere opening hebben om het licht door te laten en hierdoor heeft hij meer tijd nodig om volledig open te gaan maar ook om snel weer te sluiten. Vooraan de lens verlies je wat ruimte waardoor de vrije afstand tussen object en shutter kleiner wordt. Schuwe insecten zal je niet zo gemakkelijk kunnen fotograferen.

 

Shutters die in aanmerking komen om voor de lens gemonteerd te worden zijn vooral de oude mechanische compur shutters. Vooral de compur0 komt hiervoor in aanmerking. Velen dateren uit de jaren rond 1950 en zijn nog in goede staat. Je moet er wel een magneet aan toevoegen om ze electronisch te sturen en na iedere foto moet je hem manueel weer opspannen. Hierbij een foto hoe ik de compur0 shutter vooraan de AF105/2.8D macro lens heb gemonteerd en daarmee enkele jaren heb gewerkt:

compur shutter.jpg

Het monteren van de shutter vergt ook wat mechanische ervaring gezien die lichtdicht vooraan de macrolens moet bevestigd worden. Het wordt ook wat draai- en freeswerk. De shutter eigenschappen zijn echter vrij goed. De shutter opening is hierbij 25mm en de shutter-lag ligt rond de 6 msec. De magneet was een 6V versie en werd met een korte puls van 4 msec  aangestuurd op 150V. Hierdoor ging de shutter vrij snel open. Vooral in 2009 heb ik daarmee het ganse jaar gewerkt en meerdere duizenden opnames gemaakt. Hierbij vb een snuitvlieg die recht op de camera invliegt:

snuitvlieg.jpg

Met een compur0 shutter kun je goedkoper iets bouwen dan de nieuwe recente versie's zoals de VS14s maar je hebt meer beperkingen omdat je de shutter zelf weer moet opspannen. Beide shutter versie's vragen nog steeds een snel detectie systeem die ik later nog wel bespreek.

 

Commentaren

wow, ik snap er niet veel van maar ja, men kan niet alles begrijpen. In ieder geval een mooi fotootje van die vliegende vlieg.

Nick

Gepost door: nick | 01-10-12

Reageren op dit commentaar

Geen nood Nick, high-speed fotografie is niet altijd eenvoudig. Naast veel geduld en ervaring heb je veel hulpmiddelen (electronica) nodig. Zonder hulpmiddelen blijven het eerder geluks opnames. Wil je duizenden vliegende insecten fotograferen dan moet je iets beters gebruiken. In deze en volgende Blogs wil ik daar stap voor stap op ingaan waardoor je na verloop van tijd een beter inzicht krijgt van de techniek en de resultaten.

Gepost door: fotoopa | 01-10-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.