30-09-12

Een externe shutter gebruiken.

Voor high-speed fotografie heb je een korte shutter-lag nodig. De shutter-lag is de tijd die verloopt tussen het afdrukken van de camera en het nemen van de foto. Bij een compact toestel is dit soms heel lang, bij de meeste DSLR toestellen ligt dit tussen de 50 en 100 msec. Om vliegende insecten in closeup te fotograferen heb je echter een heel korte shutter-lag nodig. Anders is het insect reeds lang uit beeld alvorens de foto echt genomen wordt. Ook is de foto in vele gevallen niet scherp als het beestje er toch nog opstaat. Velen zullen dit al ondervonden hebben en dit is ook de reden waarom het zo moeilijk gaat om snelle beestjes in volle vlucht te fotograferen.

Het afdrukken van de camera moet zonder veel vertraging gebeuren. Onze reactie tijd ligt doorgaans ver boven de 100 msec, veel meer richting 200 of 300 msec. We gaan bijgevolg een snelle detectie nodig hebben met directe stuurcircuit die deze vertraging bijna volledig uitsluit. Maar daarover later meer.

 

Een externe shutter is vb de VS14s Uniblitz shutter. De naakte niet ingebouwde versie ziet er zo uit:

vs14 shutter.jpg

De zwarte cirkel in het midden is de shutter opening. Die staat normaal toe en heeft een vrije opening van 14mm als hij volledig opengestuurd wordt. Nu is de eigenschap van deze mechanische shutter dat hij vrij snel kan open gaan. Hiervoor is een korte puls nodig gedurende 4ms op 65V. Bij deze sturing is hij volledig open in 3.5 msec. Vele malen sneller dan een goede DSLR van boven de 50 msec.

 

Deze shutter moet nog ingebouwd worden. Er zijn 2 mogelijkheden nl: tussen de lens en de camera of vooraan de lens. Beiden hebben voor en nadelen. Tussen lens en camera mag de shutter opening kleiner zijn, in dit geval 14mm, en hoe kleiner de shutter opening hoe sneller dit gaat. Monteer je hem voor de lens dan moet die opening veel groter zijn, minstens 25 mm of zelfs 35mm. Die grotere shutters zijn daardoor veel trager en gaan ook veel trager weer toe. Tussen de lens en de camera gaat het snelst maar door de extra dikte tussen lens en camera wordt je focus range gewijzigd en beperkt.

Om die dikte te beperken heb ik zelf een behuizing getekend en gemaakt. Dit is een behoorlijk werkje waarvoor je een draaibank en een freesmachine nodig hebt. De tekening ziet er zo uit:

vs14 behuizing.jpg

De behuizing is gemaakt van aluminium waardoor het extra gewicht beperkt wordt. Bewerken van alu gaat ook heel gemakkelijk. Op devolgende foto zie je hoe de shutter zelf erin past:

vs14 montage.jpg

Het deksel moet er nog op en daarop zit ook de F-mount om Nikkor lenzen op te monteren. Omdat de origineele lens nu niet meer direct op de camera staat krijgt de camera zelf geen beeld meer te zien zolang deze externe shutter toe staat. Gezien de lens kontacten niet meer doorverbonden worden moet de camera in manueele mode staan en wordt de lichtsterkte geregeld op de macro lens in manueele stand. De camera zelf kan geen F-waarde meer weergeven, die staat op ---

De werking van de camera is nu anders, de camera zelf moet eerst in opname staan (bulb mode) wachtend tot de externe shutter opengaat. Al die tijd staat de interne shutter bekrachtigd met een zwart beeld als gevolg. Als je nu de externe shutter openstuurt via een externe detectie circuit ( normaal laser systeem) zal er een beeld gevormd worden in de camera en mogen beide shutters weer toe. Als je een externe flits gebruikt moet die flits juist op het moment dat ook de externe shutter openstaat flitsen.

Deze combinatie interne-externe shutter laat toe binnen de 3.5 msec na detectie van een snel bewegend object een foto te maken. Door de externe flitsers worden vleugels mooi bevroren en staan ook scherp op de foto. Als de detector goed afgesteld staat zullen alle opnames ook perfect scherp staan nietegenstaande de zeer hoge vliegsnelheid.

Zelfs een springhaan tijdens zijn sprong kan je zo opnemen. Die zijn enorm snel maar de externe shutter en detectie is dit ook:

springhaan.jpg

 

Commentaren

Succes met je blog. Een ideaal platform om een project uit de doeken te doen. Kruipt wel een (beetje?) extra werk in ...

Gepost door: Frans Eggermont | 03-10-12

Reageren op dit commentaar

Bedankt Frans.
Idd met een Blog hou je alles beter on-topic. Ik zelf ga trouwens ook regelmatig terug naar mijn eigen gegevens. Er staan verschillende experimenten samen en soms moet je even terug gaan zien wat de vroegere resultaten gaven. Ik gebruik ook Flickr daarvoor. Met de jaren zie je de evolutie wat jezelf hebt gedaan. Hoe ouder je wordt hoe meer je ziet wat je vroeger goed en/off slechtgedaan hebt.

Een Blog ligt al dicht bij een boek dat je zou kunnen schrijven. De bedoeling van beiden blijft om zoveel mogelijk kennis te delen. Ik heb hier gekozen om het enkel in het nederlands te schrijven. Dit beperkt wel enigzins de lezers maar anderzijds schrijf het sneller. Ik maak heel veel taal fouten, in andere talen zou het nog slechter zijn. Voor mij gaat het om de technische inhoud en de beschijving van mijn ervaringen. Zo hoop ik dat deze informatie toch nog ergens kan nuttig zijn.

Gepost door: fotoopa | 04-10-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.