29-09-12

Een nieuwe adaptor maken voor de Olympus M4/3 camera.

Om Nikon lenzen te kunnen monteren op een M4/3 Olympus camera moet je een aangepaste adaptor gebruiken. Voor high-speed opnames moet er ook een externe shutter tussen. Dit alles maakt dat je de adaptor beter zelf maakt.

Een origineele Nikon-Olympus adaptor heeft een dikte van 27mm. De externe shutter, een VS14s van Uniblitz heeft een ingebouwde dikte van 28 mm. Ik heb hiervoor een zo klein mogelijke adaptor ring zelfgemaakt die 3mm extra dikte toevoegd. Overmeten bedraagd de dikte nu 31mm. Dit is 4mm meer dan de origineele Nikon-Olympus adaptor. Zo een adaptor ring die je zelf kunt maken zie er zo uit:

P9252626.jpg

De 4 gaten worden gebruikt om de adaptor ring aan de externe shutter vast te maken, de voorkant past op de E-EPL3 Olympus camera. Deze ring maken vergt wat ervaring want er is zowel draai als freeswerk nodig en ook een juist geplaatste gleuf voor het vergrendelen op de camera.

Omdat mijn shutter slechts 14mm opening bezit blijkt nu dat er bij de opnames nog een kleine lichtval ontstaat in de hoeken. De beeldcirkel die op de sensor valt is bijgevolg net iets te klein. Om dit op te lossen ga ik nu een nieuwe adaptor ring maken die iets dikker is. Ik zou hem 15 mm nemen waardoor de beeldcirkel, het licht op de sensor, vergroot wordt. De lichtafval in de hoeken zou daardoor moeten wegvallen. De focuseer eigenschappen van de lens gaan nu wel wat veranderen. De extra dikte van de adaptor werkt als een tussenring in macro. De opnames kunnen nog meer closeup worden maar de andere kant zal niet meer tot oneindig gaan. Gelukkig heb ik daar geen nood aan bij mijn macro opnames. De totale dikte tussen camera en lens zou dan 15+28=43mm worden ipv 27mm origineel.

Zodra de nieuwe adaptor klaar is geef ik de resultaten van de nieuwe range weer.

 

 

De commentaren zijn gesloten.